Μετά τα μπάνια του λαού αρχίζει μία ανελέητη «φοροκαταιγίδα», με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι εκατομμύρια φορολογούμενοι. Μόνο για τον Αύγουστο, από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία πάνω από πέντε (5) δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν φόροι συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει κανείς τα μηνιαία πάγια έξοδα των πολιτών, αλλά και τις δόσεις σε δάνεια που μπορεί να έχουν.
Με βάση την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, κάθε μήνα το κράτος εισπράττει πολλά εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ), κυρίως των καυσίμων. Αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές της βενζίνης και του diesel κίνησης, που μετά την εκτόξευση πάνω από τα 2,30-2,40 ευρώ το λίτρο πέρυσι, φέτος διατηρείται σταθερά πάνω από τα 1,80-1,90 ευρώ και πλέον σε πολλές περιοχές έχει ξεπεράσει εκ νέου τα 2 ευρώ το λίτρο.
Αντίστοιχα, σε υψηλά επίπεδα κινούνται συνεχώς και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω και της τουριστικής περιόδου, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για μια σεζόν που μπορεί να προσεγγίσει εκείνη του 2019, αλλά όχι την περσινή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα έσοδα από ΦΠΑ παρουσιάζονται ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρυσι στα δελτία του μηνιαίου Προϋπολογισμού του κράτους.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάγια τακτική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να μεταφέρει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ άρχισε τον περασμένο Μάιο. Επίσης, το αρχικό σχέδιο για τον φετινό φόρο εισοδήματος μιλούσε για την καταβολή της πρώτης δόσης στο τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, οι συνεχείς παρατάσεις οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στο να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου.
Πρακτικά, ένας φορολογούμενος μετά τα έξοδα των διακοπών θα έρθει αντιμέτωπος με μια τριπλή δόση φόρων. Αν έχει εντάξει και παλαιότερα χρέη σε ρυθμίσεις οφειλών, θα πρέπει να καταβάλει και αυτές τις δόσεις. Πρόκειται για μαζεμένες υποχρεώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν έως και έναν μισθό.
Ο φορολογικός «εφιάλτης» δεν θα σταματήσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, καθώς έως τότε έχουν προγραμματιστεί οι καταβολές των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, για τους επόμενους επτά μήνες οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν διπλές ή και τριπλές δόσεις στο κράτος, παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, κατά τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν και τα νέα εκκαθαριστικά των τελών κυκλοφορίας, τα οποία με βάση τον νόμο θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023, με το συνολικό ύψος των εσόδων για τον εν λόγω φόρο να ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι φορολογούμενοι να μπαίνουν συνεχώς σε ένα «γαϊτανάκι» ρυθμίσεων οφειλών, προσπαθώντας να «απλώσουν» όσο περισσότερο γίνεται την αποπληρωμή των φορολογικών βαρών. Πολλές φορές μάλιστα, η μία ρύθμιση «καβαλά» την επόμενη, αφού η πάγια ρύθμιση της Εφορίας, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα ένταξης έως και 24 δόσεων για τακτικές και 48 δόσεων για έκτακτες οφειλές.
Προϋπολογισμός: Ποιες είναι οι εισπράξεις ανά μήνα
Με βάση τους στόχους του Προϋπολογισμού, οι εισπράξεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να κινηθούν ανά μήνα, βάσει αθροιστικής εξέλιξης, ως εξής:
- Μέχρι τον Ιούλιο έχει υπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν 31,4 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο θα προστεθούν στα κρατικά έσοδα επιπλέον 5,07 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της παράτασης που δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις και της δυνατότητας πληρωμής διπλής δόσης στο τέλος Αυγούστου, εκτιμάται ότι στο τέλος του μήνα ο τελικός «λογαριασμός» θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 5 δισ., καθιστώντας τον τον πλέον «βαρύ φορολογικά μήνα» για όλο το έτος!
- Για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες του έτους εκτιμάται ότι η εισροή εσόδων θα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εισπραχθούν 5,33 δισ. ευρώ, συνεπώς στο εννιάμηνο του έτους τα κρατικά έσοδα θα αγγίξουν τα 41,82 δισ. ευρώ.
- Τον Οκτώβριο θα προστεθούν επιπλέον 5,07 δισ. ευρώ από έμμεσους και άμεσους φόρους, ώστε τα έσοδα να φτάσουν στα 46,9 δισ. ευρώ, ενώ έχουν υπολογιστεί 4,96 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο.
- Τέλος, ακόμα ένας «βαρύς» μήνας για το 2023 θα είναι ο Δεκέμβριος, καθώς τα έσοδα που θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, αφού στο «παιχνίδι» των φόρων θα μπουν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2024.
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα του έτους θα διαμορφωθούν στα 57,42 δισ. ευρώ