piraeus247.gr
Maksimou 696x392
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα ανοιχτά μέτωπα και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Στο πεδίο της καθημερινότητας δίνεται η πιο δύσκολη μάχη και στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας είναι να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες έστειλαν σαφές μήνυμα για αλλαγές και γνωρίζουν πως δεν υπάρχει πίστωση χρόνου.

Τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται για την φονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια κυριαρχούν στην επικαιρότητα και μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων ζητούν απάντηση. «Η διαλεύκανση της υπόθεσης, σε κάθε της έκφανση, είναι απόλυτη προτεραιότητα» σημειώνεται χαρακτηριστικά από πηγές  του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ συνεχίζεται η διενέργεια της εσωτερικής έρευνας.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπήρξαν σοβαρά λάθη στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής και πως έγιναν πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα. Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκεί η αντιπολίτευση, μιλώντας για αποτυχία του «επιτελικού κράτους» και ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Δεδομένο είναι πως πρέπει να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα και στις 16 του μήνα ανακοινώθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου. Όσον αφορά στις ποινές για φαινόμενα οπαδικής βίας το πλαίσιο έχει ήδη αυστηροποιηθεί αλλά ένα θέμα που μπορεί να εξεταστεί είναι να υπάρχει έκτιση των ποινών ακόμα και όταν αυτές είναι «ελαφριές». Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το Σεπτέμβριο.

Τα επόμενα νομοσχέδια

Με βάση τον σχεδιασμό το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού θα αφορά σε επιμέρους ρυθμίσεις για το επιτελικό κράτος. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο  θα δοθεί  σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί βαρύτητα σε τρεις τομείς :

  • Την υγεία, με περαιτέρω ενίσχυση του δημοσίου συστήματος και νέες προσλήψεις
  • Την παιδεία, με στήριξη των ΑΕΙ αλλά και νομοθετική πρωτοβουλία  για λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων) και
  • Την δικαιοσύνη, για να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις.

Το «πακέτο» της ΔΕΘ

Παράλληλα με την δύσκολη μάχη της καθημερινότητας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συσκέψεις για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει … φωτιά για να κοστολογηθούν τα νέα μέτρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στο τέλος του Αυγούστου ή το αργότερο  την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ οι παρεμβάσεις θα είναι εστιασμένες κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Άλλωστε αυτό που επισημαίνουν πηγές από την κυβέρνηση είναι πως δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κακλαμάνης: Όποιος δεν ψηφίζει, παραιτείται

3η Γιορτή Χαράς «Μαζί Ενώνουμε τα Κομμάτια» με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά στο Σ.Ε.Φ.  

Γιώργος Αγγελόπουλος: Έκκληση στο Instagram για τη μητέρα του – «Άμεση ανάγκη για αίμα…»