piraeus247.gr
8305484de6f1c150fb8a4c237272a609
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τίτλος: «Θαλάσσιες Χελώνες και Οι Κίνδυνοι στον Ελλαδικό Χώρο: Ανησυχητικά Στοιχεία και Οδηγίες Διάσωσης»

Δυστυχώς άλλη μια νεκρή χελώνα στη Βούλα

Δυστυχώς, ακόμη μία νεκρή χελώνα βρέθηκε στη Βούλα, συγκεκριμένα στην παραλία κοντά στο Ασκληπιείο. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες και έχει ήδη ειδοποιηθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και διάσωση αυτών των ζωντανών οργανισμών.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, που υποστηρίζουν το Δίκτυο Διάσωσης, εξετάζουν συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού με στόχο την ορθότερη οργάνωση του Δικτύου και την αξιολόγηση των κινδύνων που απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες σε διάφορες περιοχές. Από το 1992, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καταγράψει περιστατικά εκβρασμού των χελωνών στις ελληνικές ακτές, ιδρύοντας το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.

Κάθε χρόνο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συλλέγει «Δελτία Εκθαλάσσωσης» από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της χώρας, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία. Ενώ στο παρελθόν οι αναφορές κυμαίνονταν μεταξύ 500 και 600 ετησίως, το 2023 οι αναφορές φτάνουν τις 983! Παρόλο που αυτός ο αριθμός είναι ανησυχητικός, δεν αντιπροσωπεύει την πλήρη εικόνα των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο.

Η συστηματική καταγραφή των περιστατικών μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με τους κινδύνους που απειλούν τις χελώνες στη θάλασσα. Οι επιστήμονες του ΑΡΧΕΛΩΝ διαπιστώνουν ότι οι κύριες αιτίες θανάτου σχετίζονται με την τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών απορριμμάτων και τις συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη. «Πολλά από τα εκβρασμένα ζώα παρουσιάζουν εμφανή τραύματα, τα οποία πιθανόν να προήλθαν από συγκρούσεις ή από ανθρώπινες ενέργειες. Επίσης, η επαφή με δίχτυα συνδέεται συχνά με εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου», τονίζει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ή τραυματισμοί, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χελώνες μπορεί να έχουν πνιγεί ή να έχουν υποστεί αργό θάνατο από κατάποση πλαστικών. Η αδυναμία διαπίστωσης της αιτίας θανάτου είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχει επέλθει σήψη. Επιπλέον, η έλλειψη ακριβούς θέσης του θανάτου καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλούν οι συνθήκες σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς ρεύματα και κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.

Η Σημασία της Συνεργασίας και η Διαδικασία Αναφοράς

Ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους κάνουν αναφορές εκβρασμών και στο Λιμενικό Σώμα για την υποστήριξή του στο Δίκτυο Διάσωσης. Η συνεργασία του κοινού είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική παρακολούθηση και διάσωση των θαλασσίων χελωνών.

Δράσεις που πρέπει να ακολουθείς εάν βρεις νεκρή θαλάσσια χελώνα

Εάν εντοπίσεις μια νεκρή χελώνα, είναι κρίσιμο να την μεταφέρεις στην ξηρά και να ειδοποιήσεις το τοπικό λιμεναρχείο, καθώς και τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941511511. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες φορές οι χελώνες μπορεί να φαίνονται νεκρές ενώ είναι σε κατάσταση κρυοπληξίας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο ΑΡΧΕΛΩΝ για να διαφανούν εάν η χελώνα είναι πράγματι νεκρή ή μπορεί να αναζητήσει βοήθεια. Επίσης, μπορείς να συμβάλεις με τη αποστολή φωτογραφιών του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του στο email του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τέλος, θα πρέπει να ενημερώσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη νόμιμη υγειονομική ταφή της χελώνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μεγάλες Πολιτιστικές Υποδομές στο Άργος και το Ναύπλιο: Επένδυση Άνω των 23 εκατ. Ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού

user 3

Super League LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος – ΠΑΟΚ

admin

ΕΡΤ3: Εντυπωσιακή τηλεθέαση 48,2% στην αναμέτρηση Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ

user 3