piraeus247.gr
Italia Tourismos E1691917863567 768x464 (1)
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόσους τουρίστες αντέχει η Ιταλία; Πληθαίνουν τα μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού

Μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού λαμβάνονται σε όλη την Ιταλία λόγω των ρεκόρ επισκεπτών, με πολλές πόλεις και περιφέρειες της χώρας να ρυθμίζουν την εισροή παραθεριστών – μέσω απαγορεύσεων, ελέγχων και τελών.

Βενετία: Το σχέδιο για θέσπιση «τέλους εισόδου»

Εδώ και χρόνια η Βενετία αγωνίζεται ενάντια στον υπερβολικό μαζικό τουρισμό, θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες για τους επισκέπτες και βαριά πρόστιμα ως ποινές. Έτσι απαγορεύεται κανείς να κολυμπάει στα κανάλια, να κάθεται ή να ξαπλώνει στα πεζοδρόμια, τα σιντριβάνια, τις σκάλες και τις γέφυρες.

O δήμος θα ήθελε επιπλέον να περιορίσει τον αριθμό των παραθεριστών, ιδίως εκείνων που δεν διανυκτερεύουν. Ο επίσημος αριθμός των τουριστών στη Βενετία το 2019 ήταν 5,5 εκατομμύρια, όμως συνυπολογίζοντας και τους ημερήσιους επισκέπτες, ο συνολικός αριθμός εκτοξεύεται. Η ρύθμιση αυτού του είδους τουρισμού είναι δύσκολη. Προσφάτως είχε εξαγγελθεί η θέσπιση ενός «τέλους εισόδου» για τους εν λόγω παραθεριστές, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για το επόμενο έτος.

Αρχικά θα υπάρχει ένα δοκιμαστικό στάδιο 20 ημερών, όταν ο συνωστισμός στην πόλη θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Πάντως σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης της πόλης, «το θέμα είναι πολύ περίπλοκο» και, καθώς η Βενετία είναι η πρώτη πόλη στην Ιταλία που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλα θα γίνουν σωστά».

Πάντως κι άλλες περιοχές στην Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για να κρατήσουν υπό έλεγχο τους παραθεριστές. Στο Μπαουνέι της Σαρδηνίας η πρόσβαση σε ορισμένες από τις πιο περιζήτητες παραλίες ρυθμίζεται αυστηρά αυτό το καλοκαίρι: υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανά ημέρα, οι οποίες χρεώνονται και πρέπει να κρατηθούν εκ των προτέρων.

Προς νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Demoskopika, η Ιταλία θα σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ τουριστών. Ο αριθμός των επισκεπτών θα ανέλθει σε πάνω από 68 εκατομμύρια – σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες από ό,τι το 2019.

Λόγω των πολλών επισκεπτών προκαλείται επιπλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση. Γι’ αυτό και οι παραθεριστές απαγορεύεται πλέον να φέρνουν τα δικά τους οχήματα σε ορισμένα νησιά. «Είναι το μόνο μέτρο που λειτουργεί», αναφέρει ο Ραϊμόντο Αμπροσίνο, δήμαρχος του νησιού Πρότσιντα στον κόλπο της Νάπολης, όπου επίσης ισχύει το εν λόγω μέτρο. Κάθε χρόνο 600.000 τουρίστες έρχονται στο νησί, το οποίο έχει έκταση μόλις τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εξάλλου οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται απλώς για μία βόλτα. Επομένως τα αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα προκαλούν μονάχα περιττό χάος.

Περιορισμένη είναι η πρόσβαση και στη Λίμνη Μπράιες στη βόρεια ιταλική επαρχία του Νοτίου Τιρόλου. Προκειμένου να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη, θα πρέπει να έχει κρατήσει εισιτήριο ηλεκτρονικά, να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πάει με το ποδήλατο ή με τα πόδια. Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να περιοριστεί σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ακόμη, στο νότιο Τιρόλο περιορίζεται και ο αριθμός των δωματίων, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο αριθμός των επισκεπτών.

Ο δήμαρχος του γραφικού Πορτοφίνο στην ιταλική Ριβιέρα λαμβάνει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση του μαζικού τουρισμού. Χιλιάδες παραθεριστές συνωστίζονται στα στενά δρομάκια γύρω από το λιμάνι της κωμόπολης κατά τις καλοκαιρινές ημέρες και, για να μην ξεσπάσει το απόλυτο χάος, θεσπίστηκε φέτος ένας νέος κανονισμός που «απαγορεύει τις συγκεντρώσεις σε ορισμένες περιοχές του δήμου, όπου η διέλευση είναι τόσο δύσκολη, ώστε είναι απαραίτητη η παρέμβαση της αστυνομίας», αναφέρει στην ειδησεογραφική πύλη “Leggo” ο δήμαρχος του Πορτοφίνο, Ματέο Βιακάβα. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι αστυνομικοί μπορούν κατά περίπτωση να επιβάλουν πρόστιμα ύψους έως και 275 ευρώ.

Κανόνες συμπεριφοράς για τους παραθεριστές

Ο δήμαρχος Βιακάβα παραπονιέται ακόμη πως οι παραθεριστές δεν ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται. Γι’ αυτό και στο Πορτοφίνο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου ένα ακόμη διάταγμα, το οποίο προβλέπει μια σειρά κανόνων συμπεριφοράς για τους επισκέπτες.

Σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης δεν επιτρέπεται πλέον να περπατάει κανείς ξυπόλητος ή με μαγιό, ούτε να κάθεται στις σκάλες ή στο πάτωμα. «Στόχος μας δεν είναι να διώξουμε τους τουρίστες ή να τους αποθαρρύνουμε από το να μας επισκεφθούν», λέει ο δήμαρχος. «Όμως όλοι πρέπει να σέβονται την ομορφιά του Πορτοφίνο και να συμπεριφέρονται αξιοπρεπώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κωστής Χατζηδάκης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να δώσουμε επίδομα ακρίβειας και ρεύματος

Δένδιας στο Reuters: Μετά την Ερυθρά Θάλασσα η Ελλάδα σε ρόλο κλειδί στην άμυνα της ΕΕ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2024» για Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου