Μέσα σε 10 χρόνια ο ίδιος εκπαιδευτικός έχει περάσει από συνολικά τρεις εσωτερικούς ελέγχους μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών.
Το να διεξάγεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί αν ένας εκπαιδευτικός προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών δεν είναι κάτι πρωτοφανέρωτο στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας (και του κόσμου ολόκληρου θα μπορούσε να πει κανείς).
Τέτοια περιστατικά, δυστυχώς, συμβαίνουν. Και προφανώς όταν συμβαίνουν, οι κατά τόπους εκπαιδευτικές αρχές πρέπει να διευρευνούν εξονυχιστικά τι έχει συμβεί.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός περνάει από έλεγχο τουλάχιστον τρεις φορές με την υποψία του παραπτώματος της σεξουαλικής παρενόχλησης και τουλάχιστον στις δύο πρώτες απ’ αυτές απαλλάσσεται αφού, όπως τόνισαν οι διεξάγοντες την έρευνα “δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία”; Και πως αντιμετωπίζεις το ενδεχόμενο ο ίδιος ο εκπαιδευτικός να βρίσκεται για τρίτη φορά μέσα σε 10 χρόνια υπό έλεγχο για το ίδιο παράπτωμα;
Εκ πρώτης όψεως ίσως να πρόκειται για κάτι τυχαίο και περιστασιακό. Ισως πάλι και όχι. Το NEWS 24/7 σας παρουσιάζει, το αποτέλεσμα μίας δημοσιογραφικής έρευνας που κράτησε περισσότερα από τρία χρόνια και επιχείρησε να ξεμπλέξει το κουβάρι μίας δύσκολης υπόθεσης που αφορά τον ίδιο εκπαιδευτικό και η οποία σχετίζεται με παραπτώματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η πρώτη περίπτωση
Πριν από περίπου μία δεκαετία ο εν λόγω εκπαιδευτικός υπηρετούσε σε Ειδικό Σχολείο του Πειραιά όπου και έχει οργανική θέση. Στα Ειδικά Σχολεία, ως γνωστόν, φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες (Νοητική αναπηρία, Σωματική αναπηρία, Πολλαπλές αναπηρίες, Αυτισμό,Τυφλότητα, Κώφωση).
Στα ΕΕΕΕΚ οι μαθητές φοιτούν σε πέντε τάξεις, έχουν την δυνατότητα να λάβουν μια επιπλέον τάξη πρακτικής άσκησης και αποκτούν γενικές γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν να γίνουν αυτάρκεις και ισότιμοι στην αγορά εργασία.
Στα μέσα περίπου της σεζόν μέλος του προσωπικού του σχολείου έγινε αποδέκτης καταγγελιών από άλλους μαθητές και μαθήτριες σύμφωνα με τις οποίες ο εκπαιδευτικός φέρεται να παρενοχλούσε μία συγκεκριμένη μαθήτρια. Τα παιδιά είχαν μεταφέρει τις καταγγελίες τους, που ήταν εντελώς αυθόρμητες, μέσω του εκπαιδευτικού προσωπικού και επέμεναν σ’ αυτές.
Οταν οι καταγγελίες διατυπώθηκαν ξανά και ξανά, το μέλος του προσωπικού αποφάσισε να εκθέσει τα καταγγελλόμενα γραπτώς στη διεύθυνση του σχολείου ως όφειλε έτσι και αλλιώς. Αμέσως διατάχθηκε ΕΔΕ κατά την οποία εξετάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, φυσικά και ο υπό έλεγχο εκπαιδευτικός.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας αλλά ούτε και για τις σχετικές καταγγελίες οι γονείς της μαθήτριας κάτι που προκύπτει από τις πληροφορίες του ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, έθεσαν στα υπόψη του παιδιού τα σχετικά γεγονότα και η κοπέλα, ενήλικη πλέον, που έχει την ικανότητα της ομιλίας, ανακάλεσε μνήμες από εκείνη την εποχή κάτι που τους εξέπληξε.
Οι γονείς όμως, προκειμένου να προστατεύσουν την ψυχική ισορροπία του παιδιού, θέλησαν να μην ανοίξουν ξανά την υπόθεση αφού έτσι και αλλιώς πληροφορήθηκαν ότι αυτή είχε κλείσει χωρίς να επιβεβαιωθεί το παραμικρό.
Πράγματι, στο πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΔΕ συμπεραίνεται ότι δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο. Αμφισβητήθηκε, έντονα μάλιστα, η αξιοπιστία των μαρτυρίων που προέρχονταν από συμμαθητές της κοπέλας με το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ένας από αυτούς είχε βάλει φωτιά στο ίδιο του το σπίτι.
Το μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού που συνέταξε την έκθεση με τις καταγγελίες δέχθηκε έγγραφη επίπληξη από την τότε επικεφαλής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά μαζί με παραινέσεις στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική σε ανάλογη περίπτωση. Η υπόθεση έτσι έκλεισε και τυπικά.
Νέο περιστατικό τέσσερα χρόνια αργότερα
Μετά από πέντε χρόνια στο ίδιο (ειδικό) σχολείο προέκυψαν και πάλι καταγγελίες, του ίδιου τύπου για τον ίδιο καθηγητή. Παρενόχληση εναντίον μαθήτριας η οποία μάλιστα είχε βαριά νοητική αναπηρία και δεν μπορούσε καν να μιλήσει.
Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, έλεγαν ότι ο εκπαιδευτικός είχε αναλάβει κάποιες φορές την υποχρέωση να προσέχει τη μαθήτρια στην τάξη στην οποία φοιτούσε με άλλα παιδιά με παρόμοιο επίπεδο αντίληψης και λόγου. Εδειχνε, κοντολογίς, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο τρόπος με τον οποίο το σχολείο ενημερώθηκε για τις καταγγελίες έχει ένα σχεδόν μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Ενα ανώνυμο γράμμα έφτασε στο σχολικό συγκρότημα με αποδέκτη τη διεύθυνση του σχολείου. Στο γράμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, γινόταν λεπτομερή περιγραφή περιστατικών παρενόχλησης τα οποία δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό, ξέροντας για το περιστατικό του 2014, πρόσεχε ιδιαίτερα τις κινήσεις του εκπαιδευτικού δια παν ενδεχόμενο.
Οταν η διεύθυνση του σχολείου έλαβε τις καταγγελίες, αποφασίστηκε να γίνει διερεύνηση, στο πλαίσιο μίας άτυπης, όπως τονίστηκε, ΕΔΕ. Κατέθεσαν, μετά από τηλεφωνική ειδοποίησή τους, τουλάχιστον οκτώ μέλη του τότε εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μαζί φυσικά με τον υπό έλεγχο εκπαιδευτικό.
Η διαδικασία έλαβε χώρα στο κτιρίου όπου στεγάζεται η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά, δεν κρατήθηκαν πρακτικά και όσοι κατέθεσαν (προφορικά) δεν κλήθηκαν να υπογράψουν καταθέσεις.
Δεν αποδείχθηκε κάτι από τις καταθέσεις και η υπόθεση αυτή έκλεισε. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε “ισχυρή μαρτυρία” έτσι ώστε να αποδειχθεί μία τόσο σοβαρή κατηγορία. Αγνωστο παραμένει έως και σήμερα αν οι γονείς της εν λόγω μαθήτριας αφενός ενημερώθηκαν και αφετέρου κατέθεσαν στη διαδικασία της διερεύνησης.
Από την επόμενη εκπαιδευτική σεζόν και έπειτα (μέχρι και την εφετινή δηλαδή) ο εν λόγω καθηγητής δεν εργάστηκε ξανά σε σχολείο της Ειδικής Εκπαίδευσης στον Πειραιά. Ζητά και παίρνει κάθε χρόνο απόσπαση σε διάφορα “συμβατικά” σχολεία της πόλης (στο κέντρο αλλά και στα περίχωρά της) και δεν έχει επιστρέψει ποτέ-μέχρι σήμερα-στην οργανική του θέση εδώ και πέντε, σχεδόν, χρόνια.
Η εφετινή σχολική σεζόν τον βρήκε σε γυμνάσιο του Πειραιά. Πριν από περίπου δύο μήνες προέκυψαν και πάλι καταγγελίες εις βάρος του από γονείς μαθητριών του σχολείου. Οι οκτώ, στο σύνολο, καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για σεξουαλική παρενόχληση (λεκτική και σωματική) με αποτέλεσμα να διαταχθεί και πάλι ΕΔΕ αφού ενημερώθηκε η διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά.
Τούτη τη φορά οι γονείς ήταν απολύτως ενήμεροι (αφού πρώτα αυτοί έγιναν δέκτες των σχετικών παραπόνων από τα παιδιά τους) και ήταν οι καταγγελίες τους που κίνησαν τις σχετικές διαδικασίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΔΕ έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμά της αναμένεται να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πηγή: http://www.news247.gr