piraeus247.gr
Androulakis (1)
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στον στόχο των ευρωεκλογών

Την στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας ανέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας μεταξύ άλλων και για τις πολιτικές αποφάσεις που αναμένεται να λάβει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο «MEGA» για τον πρωτογενή τομέα, την ακρίβεια και τα πανεπιστήμια.

Ανδρουλάκης: Γιατί…δεν υπάρχει αντιπολίτευση
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και για τις προτάσεις της για την αντιμετώπισή τους ή και την επίλυσή τους.

«Για το σχόλιο ότι “δεν υπάρχει αντιπολίτευση” θα έλεγα πως δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση αλλά εμείς κάνουμε συνεχώς προτάσεις και δεν περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα. Και στο θέμα της κατοικίας, του αγροτικού ζητήματος, και του κόστους ζωής και της ακρίβειας, έχουμε καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις τις οποίες η ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υλοποιήσει γιατί έχει άλλη ιδεολογία και άλλες προτεραιότητες. Εφόσον λέτε ότι υπάρχει ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα, καλώ τον ελληνικό να έρθει στις ευρωπαϊκές εκλογές να απαντήσει σε αυτή την ασυμμετρία και να μας δώσει τη δύναμη όχι μόνο να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση έτσι ώστε να μπει ένας φραγμός στις επιπολαιότητες, στις αστοχίες και στις λανθασμένες πολιτικές της ΝΔ. Είναι κρίσιμο και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ ισχυρό στις επόμενες ευρωεκλογές», είπε αρχικά.

Όταν ρωτήθηκε με τι ποσοστό θα ήταν ευχαριστημένος απάντησε: «Με το μεγαλύτερο δυνατό. Δεν έχει ταβάνι η προσπάθειά μας, όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη. Επειδή το αγροτικό είναι κορυφαίο ζήτημα των ημέρων εμείς έχουμε ένα όραμα για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Το σχέδιό μας εμπλέκει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό ως έναν ενιαίο πυλώνα παράγωγης και εξωστρέφειας. Δεν μπορεί να έρχονται 35-40 εκ. τουρίστες τον χρόνο και σχεδόν όλοι να μην καταναλώνουν εγχώρια καταναλωτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι από 6 δισεκ. εισαγωγές τροφίμων τα προηγούμενα χρόνια έχουμε φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια. Δηλαδή έρχονται πολλοί κι δεν καταναλώνουν παρά ελάχιστα έως καθόλου, ελληνικά προϊόντα. Αυτό είναι μια αποτυχία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Ο Ανδρουλάκης για το αγροτικό
«Οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο, δεν υπάρχει διασύνδεση αυτών των τομέων και δεν υπάρχει κόστος παραγωγής για τον αγρότη που να τον κάνει ανταγωνιστικό. Για την κυβέρνηση ό,τι και να πούμε «είναι πανευρωπαϊκό». Καταρχάς οι αγρότες των μεγάλων χωρών αντιδρούν γιατί το «πρασίνισμα» της αγροτικής ανάπτυξης κάνει αγρανάπαυση το 4% κλήρων άνω 100 στρεμμάτων. Εκεί επειδή έχουν μεγάλους κλήρους, τους πλήττει. Εμάς αυτό το πρασίνισμα μας πλήττει πάρα πολύ λίγο.

Η αποτυχία είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω ΚΑΠ και στον ΕΛΓΑ σε ζητήματα αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα είναι πέρα από τους άνωθεν τομείς, το ότι σε θέματα οικολογικών σχημάτων, τα χρήματα αντί να τα πάρουν τον Δεκέμβριο και τα παίρνουν το Πάσχα είναι αποτυχία της κυβέρνησης. Γι΄αυτό έδιωξε και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι το κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Πρέπει να καταργήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Δεύτερον, η πράσινη μετάβαση πρέπει να βάλει προτεραιότητα τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τους συνεταιρισμούς γιατί αν αυτοί μπουν στο δίκτυο κατά προτεραιότητα θα έχουν 10-15 χρόνια φθηνή ενέργεια, ό,τι και να γίνει σε χώρες που παράγουν ενέργεια και επηρεάζονται οι τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί την ολιγαρχία. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι οι προτεραιότητα στην παράγωγη ενέργειας. Πρέπει να επενδύσουμε στο δίκτυο. Είναι μεγάλο θέμα ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα»,

»Οι ελληνοποιήσεις δυστυχώς συνεχίζονται ακατάπαυστα. Η κυβέρνηση έχει αφήσει αυτό το ζήτημα και δημιούργει πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς του πρωτογενούς τομέα και επιπλέον, πρέπει να πάμε στα δημοπρατήρια. Σε άλλες χώρες μέσω του θεσμού των δημοπρατηρίων έχει πέσει το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας. Δεν υπάρχουν τα δίκτυά που αισχροκερδούν. Είναι ευρωπαϊκά μοντέλα που δυστυχώς η ΝΔ για λόγους καθαρά διαφάνειας, για λόγους ότι έχει άλλες ιδεολογικές προτεραιότητες δεν θέλει να τα ακολουθήσει».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας»
Ο κ. Ανδρουλάκης στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρίβεια.

«Ένας πρωθυπουργός που στην συνέντευξή του προχθές το βράδυ είπε ότι τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω, είναι ένας πρωθυπουργός που είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας, είναι μόνο για την επικοινωνία. Και για την ακρίβεια θα πουν ότι είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο.

Οι επιπτωσεις στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες στην Ευρώπη γιατί δεν λειτουργεί η αγορά. Όλες οι εξωχώριες κρίσεις, στην Ελλάδα τις πληρώνουμε πολλαπλάσιες γιατί δεν υπάρχει ανθεκτικότητα και εύρυθμη λειτουργία της αγορά. Δεν πιστεύω ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας. Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων υπάρχον φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας. Αυτή τη στιγμή τα σούπερ μάρκετ βγάζουν ανά χρόνο 1 δισεκ. παραπάνω. Το ίδιο γίνεται και στην ενέργεια», υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι προτάσεις μας είναι πρώτον η μείωση στον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Για να περάσει η τιμή στα βασικά αγαθά θέλει πολλαπλάσιους ελέγχους από αυτούς που συμβαίνουν σήμερα και πολλαπλάσια πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι ένα χάδι για επιχειρήσεις και τράπεζες. Εμείς φέραμε πρόταση νόμου να γίνει ενιαία αρχή καταναλωτών, όλες οι ενώσεις να γίνουν ένα πράγμα ισχυρό και να κάνουν καμπάνιες ενάντια στις πολυεθνικές που κερδοσκοπούν».

«Είμαστε θετικοί στα απογευματινά χειρουργεία αλλά δεν είναι εφικτά λόγω έλλειψης προσωπικού»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της υγείας, και συγκεκριμένα στα απογευματινά χειρουργεία.

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι έργο ΠΑΣΟΚ που δεν υλοποιήθηκε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει το ολοήμερο χειρουργείο. Είμαστε θετικοί αλλά εδώ βάζω ένα ερώτημα: πως μπορείς, με τις ελλείψεις του προσωπικού που υπάρχουν σήμερα, να κάνεις ένα επιτυχημένο θεσμό ολοήμερων και απογευματινών χειρουργείων. Τι θέλει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης; Να καταργούνται τα πρωινά χειρουργεία για να κάνουμε απογευματινά; Το πρόβλημα του προσωπικού εδώ είναι τεράστιο. Λείπουν αναισθησιολόγοι, υπάρχουν χιλιάδες χειρουργεία σε αναμονή. Ως ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε πως για να πετύχει το ολοήμερο χειρουργείο χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις με προσωπικό στο ΕΣΥ. Επίσης προτείνουμε να μπει ένα ενδεικτικό κόστος, να μην είναι όλο στον ασθενή. Αυτό έλεγε ο Αλέκος Παπαδόπουλος; Δείτε τι χρήματα ζητούσε τότε και τι χρήματα ζητάει τώρα η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Έχουμε καταλάβει ως κοινωνία ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ο 3ος λαός από τους 27 της Ευρώπης σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας; Επί ΝΔ γίνεται 2ος αντίστοιχα. Αν συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης την ίδια λογική, θα είμαστε πρωταθλητές στο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας πανευρωπαϊκά σε λίγα χρόνια. τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να βρει περισσότερα. Το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισεκ. έπρεπε να είναι ο βασικός μοχλός για δίκτυα πράσινης μετάβασης, για υγεια, για παιδία και ψηφιακή σύνδεση. Θα το φέρω στη Βουλή το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες εβδομάδες. Εύχομαι οι επόμενες κυβερνήσεις μετά τον κ. Μητσοτάκη να έχουν την ευκαιρία για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνουν αυτά που δεν έκανε ο ίδιος. Δεν μπορείς να μην βλέπεις ότι αυτό που συμβαίνει στο ΕΣΥ είναι κατάρρευση; δεν έρεπε να πάρουν απόφαση για τα βαρέα και ανθυγιεινά; Είμαστε υπέρ των απογευματινών χειρουργείων αλλά με προσωπικό», συμπλήρωσε.

«Δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»
Στην συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα της παιδείας, των κρατικών και μη, πανεπιστημίων.

«Είχαμε πει όταν ρωτηθήκαμε για την πανεπιστημιακή αστυνομία, πως είναι ένα μέτρο “της πλάκας” και δεν θα κάνει τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε σημαία του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έγινε η πανεπιστημιακή αστυνομία, πλήρωσε ο ελληνικός λαός εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και δεν έκανε τίποτα. το πανεπιστήμιο λέγαμε ως ΠΑΣΟΚ να έχει σεκιούριτι, όποιος μπαίνει μέσα να μπαίνει με κάρτα. Να μην μπορούν να μπουν άνθρωποι στο πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει λόγος. Στα εργαστήρια να υπάρχουν κάμερες διότι είναι προίκα του ελληνικού λαού και οι καταστροφείς να συλλαμβάνονται και να πληρώνουν αυτό το κόστος. Αυτά γίνονται σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», σημείωσε.

Και προσέθεσε αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Έτσι λοιπόν το ίδιο πράγμα γίνεται και τώρα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τι λέμε ως ΠΑΣΟΚ: Δεν απαγορεύουμε να υπάρχει κάτι, αλλά ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία, «ρυθμίζει, αλλά δεν απαγορεύει». Ρυθμίζει να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Είμαστε πολύ πίσω στην έρευνα και παράλληλα να υπάρξουν και κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει ένας νόμος και να έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο λεκανοπέδιο. Τον νόμο αυτόν που προτείνει ο κ. Πιερρακάκης τον ήξεραν εκ των προτέρων οι επιχειρηματίες και έχουν αγοράσει την Αθήνα. Γιατί; Να μην ρυθμίζει η αγορά το ακαδημαϊκό επίπεδο. Εμείς προτείνουμε ενιαία μορφή αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην 3οβάθμια εκπαίδευσή και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει».

«Στις ευρωεκλογές θέλουμε να είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση»
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις ενδεχόμενες συνεργασίες.

«Στόχος μου είναι στις ευρωεκλογές να υπάρχει ισχυρή προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτή φιλοδοξούμε να είναι το ΠΑΣΟΚ όχι για λόγους κομματικούς, αλλά γιατί πιστεύω εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ΝΔ. έχουμε πρόγραμμα, στελέχη σύγχρονα, πολιτικό ήθος. Με τη γενιά μου θεωρώ πως μπορεί να αναγεννηθεί η δημοκρατική παράταξη και να έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση σοβαρή, ουσιαστική. Όχι αυτό που ζούμε σήμερα δηλαδή υπηρεσίες από την ελίτ από τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του ούτε αυτό που ζήσαμε το 2015 και την περιπέτειες που έζησε η Ελλάδα με τους Πάνο Καμμένο και Αλέξη Τσίπρα. Καλώ τον ελληνικό λαό να κάνει το πρώτο βήμα με το να μας στηρίξει στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν θα εμπλακεί στα εσωτερικά του ζητήματα», τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πήγη:www.newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Τόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όσο και η τουρκική πλευρά παραβιάζουν ευθαρσώς το διεθνές δίκαιο

Ο Χάρης Δούκας ορκίστηκε νέος δήμαρχος Αθηναίων

Πειραιάς: Συνελήφθη 18χρονος φοιτητής για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου