piraeus247.gr
524ac9f66d556cea095e848194b4d20c
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία Στο Κάιρο: Διαπραγματεύσεις Για Την Ιδιοκτησία Της Μονής Σινά Και Η Έγγραφη Παραδοχή Της Αιγύπτου Αντί Εναντίον Της UNESCO

Ελληνική Αντιπροσωπεία Μεταβαίνει στο Κάιρο για τη Μονή Σινά

Αύριο Τετάρτη, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γιώργο Γεραπετρίτη, μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να διεξάγει συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης των δημόσιων δεσμεύσεων του προέδρου Αλ Σίσι όπως είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή η τοποθέτηση θα διατυπωθεί από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αίγυπτο.

Η Ελλάδα στηρίζει το παραδοσιακό καθεστώς της Μονής, το οποίο έχει διαμορφωθεί εδώ και αιώνες. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά βάσει των προηγούμενων συζητήσεων που έγιναν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την διασφάλιση του χαρακτήρα της Μονής, όπως ορίζεται από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

Το θέμα αυτό παραμένει εκκρεμές εδώ και πολλά χρόνια και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανένας προηγούμενος πρωθυπουργός ή κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν αναμένονταν δικαστικές αποφάσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία, όπως συνέβη με την Αντιπολίτευση, και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με το ζήτημα.

Η Αθήνα θα επαναλάβει τη θέση της ότι οι συμφωνίες που έγιναν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας καθώς και η διατήρηση του χαρακτήρα της Μονής είναι αδιαπραγμάτευτες. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της, καθώς και σε όλες τις λατρευτικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη Μονή αυτή.

Ένα πρόσθετο «όπλο» για την ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι η έγγραφη παραδοχή της Αίγυπτου απέναντι στην UNESCO, σύμφωνα με την οποία η ιδιοκτησία των κτηρίων και των εδαφών ανήκει στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Αυτή η παραδοχή ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις και αποδεικνύει την προτίμηση της διεθνούς κοινότητας για τη διατήρηση υπαρχόντων καθεστώτων.

Αναφορικά με την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου, πρόκειται για ένα λεπτομερές έγγραφο 160 σελίδων που περιλαμβάνει πολλά πολύπλοκα νομικά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς περιέχει τίτλους και νομικές αιτιολογήσεις που είναι εξαιρετικά σύνθετες και γραμμένες στην αραβική γλώσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση διαβεβαιώνει την έφεση της Μονής επί της νόμιμης κατοχής όλων των λατρευτικών χώρων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει το δικαίωμα των ελληνορθοδόξων μοναχών να διαβιώνουν εκεί. Ωστόσο, σημειώνει ότι η Μονή δεν έχει ιδιοκτησία σε μη λατρευτικούς χώρους γύρω από αυτήν, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος εξώσεων ή δήμευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κ. Μητσοτάκης: Επιστροφή παράνομων μεταναστών χωρίς άσυλο στη χώρα προέλευσης

user 3

Επίσκεψη Εισαγγελικών Λειτουργών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μαρινάκης για επεισόδια στου Ρέντη: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

admin