piraeus247.gr
Ed54afb08e9f8f6d55699ecb4461793e
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Ενισχύσεων: Νέα Διάσταση στην Παρακολούθηση και Χορήγηση Επιδομάτων

Ψηφιακό Μητρώο για Επιδοτήσεις και Παροχές

Η διαδικασία παρακολούθησης, χορήγησης και ελέγχου των ενισχύσεων που παρέχει το κράτος υπόκειται σε σημαντικές αλλαγές. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη «Μεταρρύθμιση του Πλαισίου Δημοσιονομικής Διαχείρισης» περιλαμβάνει ευρείες διατάξεις, που στοχεύουν στη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των κρατικών παροχών.

Μία από τις κύριες καινοτομίες αποτελεί η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων. Αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργεί με ψηφιακό τρόπο και θα διαθέτει προσωπική καρτέλα για κάθε φυσικό πρόσωπο, περιλαμβάνοντας όλες τις κρατικές ενισχύσεις, ανεξαρτήτως είδους. Από επιδόματα παιδιού και θέρμανσης, μέχρι οικονομικές ενισχύσεις αναπηρίας, στέγασης και ανεργίας, οι κρατικές παροχές θα καταγράφονται κεντρικά και θα ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι εκτάκτως χορηγούμενες ενισχύσεις, οι οποίες στο παρελθόν δόθηκαν χωρίς επαρκή έλεγχο, θα επιτηρούνται εγγυημένα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους όρους επιλεξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που λαμβάνουν πολλαπλές ενισχύσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε επανεξέταση ή απένταξη από προγράμματα, εάν δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το νέο σύστημα

Αυτό το σύστημα θα δημιουργηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Στο Μητρώο θα περιλαμβάνονται όλες οι παροχές που χορηγούνται από δημόσιους φορείς, με πλήρη ταυτοποίηση όλων των δικαιούχων. Επιπροσθέτως, θα καταγράφεται η ονομασία, η φύση και το ύψος της κάθε παροχής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της. Ο στόχος είναι να προωθηθεί η διαφάνεια, να αποτυπωθεί το πλήρες προφίλ των παροχών και να διασφαλιστεί η πρόληψη άσκοπων ή αθέμιτων ενισχύσεων.

Όσον αφορά τη διαδικασία, τα στοιχεία των δικαιούχων θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται με το Φορολογικό Μητρώο, τις δηλώσεις εισοδήματος, τα μητρώα του ΕΝΦΙΑ και διάφορες οικογενειακές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε πολίτη θα αναλύεται το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει, ανεξαρτήτως φορέα ή σκοπού, διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση και τον εντοπισμό περιπτώσεων που αφορούν υπέρβαση ή αλληλοεπικάλυψη επιδομάτων.

Φάσεις Εφαρμογής και Δημόσιοι Φορείς

Η πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2025 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Σε αυτή τη φάση θα ενταχθούν μεγάλοι φορείς όπως ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία. Θα περιλαμβάνονται επίσης βασικά επιδόματα, όπως αυτά για το παιδί, τη θέρμανση, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και επιδόματα γέννησης, ενοικίου και μακροχρόνιας ανεργίας. Μετά τη ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, το σύστημα θα επεκταθεί σε όλες τις κρατικές παροχές, απαιτώντας υποχρεωτική εγγραφή και διαρκή ενημέρωση του Μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γιγαντοοθόνη στην πλατεία Κοραή για τον ημιτελικό του Euro 2024

admin

Ουκρανία: Νυχτερινή επίθεση με 179 drones και επιτυχής αναχαίτιση από το Κίεβο

user 3

Κ. Τσουκαλάς για προανακριτική: Άλλη μια απόδειξη της a la carte μεταχείρισης των θεσμών από τον Πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία

praktiki 4