piraeus247.gr
01e76e58454d3560af1fd137bf0be8f7
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημιουργία Νέων Θαλάσσιων Πάρκων: Ιστορική Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα

Η Προστασία των Ωκεανών και η Δημιουργία Θαλάσσιων Πάρκων

Η προστασία της βιοποικιλότητας των Ωκεανών και των θαλασσών από την ανεξέλεγκτη αλιεία είναι το κύριο θέμα που εξετάζεται στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ, η οποία διεξάγεται στη Νίκαια. Στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για βιώσιμη και υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων της Ελλάδας. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση και συνεργασία στην προστασία των Ωκεανών, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της θάλασσας για την ελληνική ταυτότητα, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, χιλιάδες νησιά και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές παγκοσμίως».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε στα αγγλικά, επεσήμανε επίσης ότι η χώρα μας, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα και τις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτές οι μεταφορές, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και τη σταθερότητα, και η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα. Στα λόγια του συνδύασε τη σημασία της διασύνδεσης όλων των κρατών στην κοινή προσπάθεια: «Και αυτό δεν είναι αποστολή ενός κράτους, αλλά μιας ολόκληρης γενιάς».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη σημαντική διόρθωση της Συμφωνίας για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα σε περιοχές πέρα από την εθνική δικαιοδοσία (BBNJ), ώστε αυτή να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή η συμφωνία θεωρείται ιστορικό βήμα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να προγράψει τους απαραίτητους περιορισμούς το συντομότερο δυνατό. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα μας θα καταθέσει το έγγραφο επικύρωσης της συμφωνίας, ενεργοποιώντας τον διάλογο και για άλλα ανοιχτά ζητήματα.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα βήματα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της θάλασσας. Πριν από το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουμε τη νομική διαδικασία για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο».

Η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης την αύξηση των θαλάσσιων προστατευμένων περιοχών, επισημαίνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των νέων πάρκων «θα ξεπεράσουμε σημαντικά το όριο του 30%» και υποσχέθηκε τη βελτίωση των διαδικασιών «bottom control» σε όλα τα πάρκα. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι λαμβάνονται ολοκληρωμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι προστατευόμενες περιοχές μας θα υποστηρίζονται αποτελεσματικά και θα είναι περισσότερες από «πάρκα επί χάρτου», αναφέροντας την ανάγκη για αυτόματη παρακολούθηση και αποτελεσματική διοίκηση.

Η Ελλάδα εργάζεται επίσης για να προάγει την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας γύρω από τα νησιά, αναδεικνύοντας τη δημιουργία ασφαλών περιοχών που θα λειτουργήσουν ως καταφύγια για τη θαλάσσια ζωή. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα, υπογραμμίζοντας: «Η ναυτιλία πρέπει να επιταχύνει τα βήματά της» και τόνισε τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτυχία αυτού του στόχου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός θαλάσσιου κόμβου που θα προάγει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τόνισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Καθόρισε τις νομικές βάσεις ως κρίσιμες για τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και υπογράμμισε τη σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία χρησιμεύει ως θεμέλιο για μια βιώσιμη παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η 3η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς αναμένεται να επισημοποιήσει μια πολιτική διακυβερνητική διαπραγμάτευση που προγραμματίζει νέες πρωτοβουλίες για την προστασία και τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών. Η σημασία της διάσκεψης εστιάζει όχι μόνο στην προστασία των θαλάσσιων πόρων αλλά και στη διατήρηση της κληρονομιάς των θαλασσών για τις μελλοντικές γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η τελική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Depart”, στο οποίο ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει ως εταίρος

admin

Ευρωπαϊκό Κ18: Το πρόγραμμα και οι ελληνικές παρουσίες στη διοργάνωση

admin

ΑΑΔΕ: «Σφραγίστηκε» για 10 μέρες μπαρ στη Ζάκυνθο – Νέα «λουκέτα» σε 14 επιχειρήσεις

admin